Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak geplaatst wordt en in het bot ingroeit. Het implantaat vervangt de natuurlijke tandwortel en dient als basis voor een kroon of brug of als steun voor een kunstgebit.

Wat kost een implantaat?

Een implantaat is reeds beschikbaar vanaf € 750. Graag nodigen wij u uit om bij ons op consultatie te komen voor een correcte prijsopgave.
Maak hier een afspraak.

Wanneer een implantaat?

Een implantaat kan geplaatst worden wanneer er voldoende kaakbot aanwezig is om deze kunstwortel volledig rondomrond in het bot aan te brengen. Om dit te kunnen beoordelen, maken wij een Cone-beam CT-scan van het aangezicht.

 

 

 

Deze geavanceerde radiologische techniek laat toe om het bot in drie dimensies te evalueren met een minimum aan straling.

Bij onvoldoende botvolume bestaan er heelkundige technieken om bot in de kaak bij aan te brengen waarna de implantaten alsnog kunnen worden geplaatst.

Wanneer blijkt dat er voldoende bot aanwezig is, kan het implant zonder meer geplaatst worden.

Mogelijkheden

Zowel bij de vervanging van één tand, enkele tanden of een volledig gebit kunnen implantaten een oplossing bieden.

mka-implantaat-mogelijkheden-1

Vervanging van één tand
Voordelen van een tandheelkundig implantaat: Het is niet meer nodig om gezonde tanden bij te slijpen of te ontzenuwen om een brug te plaatsen. Het vermijdt een kunstgebit en vermindert de afbraak van het kaakbot waar de natuurlijke tand verdwenen is.

Vervanging van meerdere ontbrekende tanden
Tandheelkundige implantaten kunnen net zoals natuurlijke tandwortels dienst doen als steunpunt om een brug te ondersteunen.

Voordelen van implantaten: Er wordt geen brug geplaatst op gezonde naburige tanden die hiertoe ontzenuwd en afgeslepen zouden moeten worden. Een loszittend kunstgebit is niet nodig en het kaakbot ter hoogte van de implantaten wordt behouden.

Vervanging van alle tanden
Op de implantaten worden ofwel nieuwe vaste tanden (brug) gemaakt ofwel wordt een volledig kunstgebit vastgeklikt op de implantaten.

3 mogelijkheden:
Een kunstgebit gestabiliseerd op implantaten d.m.v. een drukknopsystemen.
Een volledige brug in kunsthars op implantaten vastgeschroefd.
Een volledige porseleinen brug op implantaten.

Verloop behandeling

1.Consultatie en radiologie
Tijdens een eerste consultatie wordt de nodige medische en tandheelkundige informatie verzameld. Er wordt eveneens een Cone-beam CT-scan gemaakt om de kwaliteit en hoeveelheid van het bot te beoordelen. Rekening houdend met uw esthetische en functionele eisen wordt een individueel behandelingsplan opgesteld en een prijsofferte opgemaakt. Zoals de deontologische code voorschrijft, kunnen wij geen patiënt behandelen zonder hem eerst op consultatie gezien en onderzocht te hebben.

2. De implantatie
De ingreep gebeurt meestal onder lokale anesthesie maar kan desgewenst bij angstige patiënten of bij zeer uitgebreide behandelingen onder algemene anesthesie doorgaan Er wordt eerst een insnede in het tandvlees gemaakt. In het bot wordt vervolgens een gaatje geboord waarin het implantaat precies past en waarin het wordt vastgeschroefd. Nadien volgt de ingroeifase. Hierbij groeit het kaakbot tegen de implantaten aan. Dit duurt gemiddeld drie à zes maanden. Tijdens de ingroeifase wordt de patiënt regelmatig gecontroleerd op goede genezing. In de meeste gevallen kan u een noodvoorziening dragen en loopt u dus nooit lang zonder tanden of kiezen. Deze noodvoorziening is meestal een uitneembare prothese.

3. Het plaatsen van de implantaatopbouw of suprastructuur
Een tweede ingreep is nodig wanneer het implantaat tijdens de implantatie onder het tandvlees is begraven. Op het implantaat zal in dat geval een genezingskapje geschroefd worden dat zich door het tandvlees bevindt. Dit wordt na enkele weken verwijderd en vervangen door een definitieve structuur waarop de kroon, brug of prothese vastgemaakt wordt. Een dergelijke tweede ingreep is niet nodig wanneer het implantaat tijdens de implantatie reeds voorzien wordt van een genezingskapje. Dit is niet altijd mogelijk en deze beslissing wordt tijdens de ingreep zelf genomen.

4. De nazorg
Regelmatige tandheelkundige controles en een goede mondhygiëne zijn zeer belangrijk voor het welslagen van de hele behandeling. Implantaten zijn bij een goede mondhygiëne een duurzame tandvervanging.

 

Maak afspraak

Deel de MKA-kliniek.be website