Kaakcorrecties

MKA-kaakcorrecties

De boven- en onderkaak spelen een belangrijke rol bij zaken als praten, eten en drinken. Maar ze bepalen ook voor een groot gedeelte de vorm en structuur van uw gezicht. Afwijkingen in de stand van de kaken kunnen dus voor allerlei problemen zorgen. Soms is een operatie nodig om die te verhelpen. Het doel is een evenwicht te bewerkstelligen in de kaakgewrichten, de kauwspieren en de boven- en onderkaak, maar ook om een andere gelaatsuitdrukking te verkrijgen.

Er bestaan verschillende redenen voor een kaakcorrectie. Orthodontisten verplaatsen tanden en proberen zo een stabiele beet of occlusie te maken, dat wil zeggen dat de tanden goed op elkaar passen. Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan de orthodontist ook geen goede occlusie maken. Om de kaken in een goede positie ten opzichte van elkaar te brengen kan daarom een kaakcorrectie noodzakelijk zijn.


Redenen voor een kaakcorrectie kunnen concreet bijvoorbeeld zijn:
  • Het bijten met de ondertanden op het gehemelte van de bovenkaak. Het gehemelte is dan vaak pijnlijk en het kan verlies van de boventanden tot gevolg hebben.
  • Pijnklachten aan de kaakgewrichten door de stand van de onder- of bovenkaak.
  • Een te grote of te kleine kin.
  • Scheefstand van het gezicht.
  • Het niet goed kunnen sluiten van de mond waardoor die ’s nachts uitdroogt.
  • Te veel tandvlees zichtbaar bij lachen.

 
Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden voor te bereiden op de kaakcorrectie. Dit gebeurt bij de orthodontist. Ongeveer een jaar voor de operatie brengt de orthodontist een vastzittende beugel aan (blokjes). Deze beugel blijft tijdens de operatie zitten en wordt na de operatie weer door de orthodontist gebruikt. Om de laatste kleine aanpassingen uit te voeren. Het gehele behandeltraject duurt ongeveer anderhalf tot drie jaar. Om de behandelingen goed te plannen, worden ze in teamverband uitgevoerd. Het team bestaat uit tandarts, orthodontist en kaakchirurg.

Bovenkaak

MKA-video-overlay bovenkaak

Soms heeft de bovenkaak een afwijkende stand. De kaakchirurg legt de botsnede boven de wortels van de tanden. Nadat de bovenkaak is losgemaakt, verplaatst de kaakchirurg deze. De meest voorkomende verplaatsingen zijn naar boven en naar voren. De bovenkaak wordt daarna met vier plaatjes en met schroefjes weer vastgemaakt.

Na de operatie is het gezicht de eerste tijd wat dik. Ook hebt u tijdelijk een verminderd gevoel in de bovenlip en neusvleugel. Dit trekt meestal na een paar weken weer weg. U krijgt elastieken tussen de boven- en onderkaak om u te begeleiden naar de nieuwe kaakstand.

Lees meer...

TPD

MKA-video-overlay-TPD

Transpalatinale distractie
Een bovenkaak die te smal is, geeft dikwijls problemen zoals plaatsgebrek voor de tanden, een gestoorde beet en mondademhaling.Verwijderen van tanden kan plaats maken voor de overige tanden maar lossen de overige problemen niet op. Een glimlach die een brede tandboog laat zien met weinig ruimte tussen de tand en de wang is ook mooier.

Lees meer...

Onderkaak

MKA-video-overlay onderkaak kl

Een te kleine onderkaak
Bij een te kleine onderkaak wordt de onderkaak naar voren verplaatst. De onderkaak wordt hierdoor verlengd. De botsnede wordt zo gelegd dat de botdelen na de operatie contact met elkaar blijven houden. Het deel met de tanden wordt naar voren geschoven. Het achterste deel, met het kaakgewricht, blijft op zijn plek staan. Op die manier ontstaat een langere kaak, zonder dat daar extra bot voor nodig is. In de ruimte tussen de botdelen groeit nieuw bot.

Lees meer...

Kin

MKA-video-overlay kin

Genioplastiek
Bij een genioplastiek of kinplastiek wordt via een insnede in de mond een zaagsnede geplaatst ter hoogte van de kinregio zodanig dat het kinbot in de gewenste richting kan verplaatst worden. Eenmaal in de juiste positie wordt dit met plaatjes en schroefjes opnieuw vast gemaakt.

Combinatie

MKA-video-overlay-combinatie

Combinatie osteotomie boven- en onderkaak
Bij sommige afwijkingen is een combinatie van technieken nodig, namelijk het verplaatsen van boven- en onderkaak.

Lees meer...

Deel de MKA-kliniek.be website